Szolgáltatások és referenciák

A SPIE megbízható partner az energetikai infrastruktúra területén

Az energiarendszer alapvető, strukturális változásokon megy keresztül; a fosszilis tüzelőanyagok használatát egyre inkább felváltja a megújuló energiák hasznosítása. Ezt a trendet gyorsítja az egyes országok kormányainak politikai nyomása is. Az energetikai infrastruktúra területén optimalizálni kell az erőművek szabályozását, fejleszteni kell az Európát átszelő átviteli hálózatokat és integrálni kell az elosztóhálózatokba az intelligens rendszereket (Smart Grid), garantálva ezzel a hatékony és folyamatos energiaellátást.

A SPIE megbízható partner a szükséges energetikai infrastruktúra kiépítésében. Szolgáltatásainkkal már az energiatermeléstől kezdve segítjük az egyre növekvő ellátási igény kielégítését. Évtizedes tapasztalatinknak köszönhetően felkészültek vagyunk az európai átviteli hálózatok és az „intelligens” elosztóhálózatok építésére. Partnereinknek egyedi megoldásokat kínálunk energiafelhasználásuk optimalizálása érdekében. Mindezeken felül a legmodernebb karbantartást segítő, sőt új energiatermelő berendezések tervezését támogató IT megoldások teszik teljessé a SPIE portfólióját.

 

Alállomás
terv


Tervezés és mérnökszolgáltatások

Alállomástervezés

Az alállomástervezés a SPIE Hungaria által végzett tevékenységek közül kiemelkedő fontosságú. Kollégáink a budapesti és felsőzsolcai telephelyen dolgoznak. Legfőbb megrendelőink a magyarországi áramszolgáltatók, továbbá ipari és energiatermelő cégeknek készítünk terveket. A nagy- és középfeszültségű alállomás tervezési és kivitelezési referenciáink lefedik az összes magyarországi áramszolgáltató ellátási területét.

Villamos berendezések helyszíni mérései és vizsgálatai

Mérnökeink a szerelést követően, illetve a karbantartások alkalmával mind a berendezések komponenseinek (gépek, készülékek, kábelek, stb.) egyedi helyszíni vizsgálatait, mind a teljes berendezés előírt helyszíni méréseit elvégzik, s ezek eredményeit jegyzőkönyvben dokumentálják.

KAPCSOLAT

Juhász Pál
szakterület vezető
3561 Felsőzsolca, Turul u. 3.
e-mail: ajanlat@spie-hungaria.hu

terv_trafo3D_2-HR
aa

 

Kivitelezés

Alállomási kivitelezés

A magyarországi SPIE (korábban SAG) 1997-es alapításakor a cég kezdő tevékenysége 132 kV-os alállomás tervezés és kivitelezés volt. Tevékenységünk bővült a készülék és komplett mező karbantartással. Legnagyobb megrendelőink a hazai áramszolgáltatók. A nagyszámú áramszolgáltatói nagy/középfeszültségű (NAF/KÖF) alállomáson túl számos ipari és erőművi állomást is létesítettünk, beleértve a megújuló energiaforrásokra alapozott energiatermelést is. Szakértelmünket munkatársaink több évtizedes tapasztalata biztosítja.

Létesítési tevékenységek

építészeti munkákLineinstallációs szerelésLineföldelőháló és villámvédelemLinehagyományos elrendezésű kapcsolóberendezésekLinefémtokozott és gáztokozott kapcsolóberendezések (132 kV is)Linevédelem és irányítástechnikaLineelszámolási fogyasztásmérésLinesegédüzemLinemezőszintű karbantartásLine

Erőművi kivitelezés

A SPIE-nél hagyományos nagyfeszültségű alállomástervezésre és -kivitelezésre alapozva kezdtük el tevékenységünket a  nagy ipari fogyasztók és a konvencionális erőművek területén. Tervezési és kivitelezési tevékenységünk kiterjed a generátorkapocstól a nagyfeszültségű távvezetéki kicsatlakozásig, beleértve az irányítástechnikát is. Fővállalkozóként komplett szolgáltatást nyújtunk a hálózati csatlakozási tervtől az üzembe helyezésig.

KAPCSOLAT

Árvai Gábor
üzletág vezető
1116 Budapest, Mezőkövesd út 5-7.
e-mail: ajanlat@spie-hungaria.hu

Referenciák

PÉCS KERTVÁROS

132/22/11 kV-os alállomásban a meglévő 22 kV-os kapcsoló-berendezés bővítése

MÁTYÁSFÖLD

132/22 kV-os alállomás rekonstrukciója

SPIE rekonstrukció
POMÁZ

132/22 kV-os alállomás rekonstrukciója

Oszlar_size
OSZLÁR

132 kV-os kapcsolóállomás létesítése

Borsodnádasd alállomás rekonstrukció
BORSODNÁDASD

132/22 kV-os alállomás rekonstrukciója

Gyöngyöshalász alállomás
GYÖNGYÖSHALÁSZ

132/22 kV-os alállomás létesítése

Hálózat
KZV

 

Hálózattervezés

Elosztóhálózat-tervezéssel a felsőzsolcai és győri telephelyen foglalkoznak kollégáink, azonban keretszerződéssel rendelkezünk az ÉMÁSZ, az ÉDÁSZ és az MVM DÉMÁSZ  területén is.

Hálózatépítés

A SPIE Csoport széles körű szolgáltatás-portfóliója segít megoldani a közép- és kisfeszültségű hálózatok, valamint a kommunikációs és távvezetéki hálózatok teljesítményének növelését. Modern, IT-támogatott megoldásaival - amely az elosztóhálózatok minőségi üzemeltetésénél elengedhetetlen - a SPIE hozzájárul a regionális és helyi ellátás biztonságához.

A következő években az elosztóhálózatokat intelligens hálózatokká - ún. Smart Grid - kell fejleszteni a növekvő decentralizált energiatermelés miatt. A SPIE szolgáltatásait az új követelményekhez igazítja, fejleszti és jövőképes megoldásokat kínál az energiaszolgáltatóknak.

Feszültség alatti munkavégzés (FAM technológia)

Hazánkban az áramszolgáltatói körön kívül a mi cégünk volt az első, amely bevezette, és piaci alapon műveli középfeszültségen a feszültség alatti munkavégzést (KÖF FAM). A bevezetéskor rögtön a legtöbb lehetőséget kínáló, úgynevezett érintéses módszert választottuk. A bevezetés legnagyobb tételét a speciális terepjáró alvázra épített szigetelőgémes emelőkosaras jelentette, de jelentős rész volt a személyzet kiképzése is.

Alkalmazott technológiák

szabadvezetéken rudas módszer (22 kV)
Lineszabadvezetéken kombinált (érintéses) módszer (22 kV)
Lineállomástakarítás száraz és nedves módszerrel (22 kV)
Lineállomáskarbantartás (22 kV)

Autópálya- és útépítés miatti kiváltások

Cégünk egyik erőssége az útépítésekhez kapcsolódó szabadvezeték- és kábelhálózatok kiváltása. Tevékenységünk magában foglalja a hálózatok áttervezését és átépítését, valamint az autópályákhoz kapcsolódó létesítmények (pihenőhelyek, meteorológiai állomások, üzemi hírközlés, forgalomszámláló hurkok, stb.) energiaellátását és világítási hálózatok létesítését. Az összes magyarországi áramszolgáltató által minősített vállalkozásként az ország bármely területén tudunk dolgozni.

Dísz- és közvilgáítás kiépítése, üzemeltetése
A SPIE Hungaria sok éves tapasztalattal rendelkezik a közterületeken elhelyezett dísz- és közvilágítási berendezések javítása terén. Az elvégzendő feladatokat a szerelőink FAM (Feszültség Alatti Munkavégzés) technológia alkalmazásával és megfelelő szerszámok használatával végzik.
Az alkalmazott technológiánk a javítások szakszerűségét és gazdaságosságát garantálják.
Hálózat üzletágunk specialistája a települési közvilágítás és telephelyi térvilágítás környezetkímélő és energiatakarékos fejlesztésének, korszerűsítésének.

 

.
KAPCSOLAT

Eiterer Zoltán
üzletág vezető
1116 Budapest, Mezőkövesd út 5-7.
e-mail: ajanlat@spie-hungaria.hu

KÖZÉP- ÉS KISFESZÜLTSÉGŰ ELOSZTÓHÁLÓZAT SZERELÉS
KÖZVILÁGÍTÁS ÜZEMELTETÉSE
ELEKTROMOS GYORSTÖLTŐK TELEPÍTÉSE
Távvezeték
SPIE-SAG-VTZ-003

 

Távvezetéképítés

Csaknem 100 éves tapasztalatával a SPIE Csoport a nagyfeszültségű kábelfektetés, a nagyfeszültségű távvezetékek, valamint a nagyfeszültségű kapcsoló-berendezések tervezése, szerelése és karbantartása területén piacvezető. A SPIE rendelkezik saját kísérleti és gyártó központtal, ahol alkatrészeket, szerelési egységeket és komplex energiatermelő rendszereket vizsgál, majd elemzi az egyes részek és a rendszer közötti kölcsönhatásokat.

A SPIE a lehető legjobban felkészült arra, hogy a hálózatok üzemeltetőit segítse a távvezeték-hálózatok bővítése során. Jól képzett munkatársaink és a legmodernebb technológia segítségével támogatjuk az áramszolgáltatókat és a hálózatüzemeltetőket sokrétű tevékenységük ellátásában.

 

 

KAPCSOLAT

Bánóczi László
üzletág vezető
3561 Felsőzsolca, Turul u. 3.
e-mail: ajanlat@spie-hungaria.hu

Referenciák

Dunakeszi-Göd távvezeték
Dunakeszi-Göd Samsung ADSS húzás

2021. június első hetében fejeztük be a Dunakeszi és a Göd Samsung alállomások közötti nagyfeszültségű távvezetéken önhordó optikai kábel szerelését. A feladat teljesítését sok-sok egyeztetést és a munkavédelmi szempontok maximális figyelembevételét követően lehetett megkezdeni. Az ADSS húzását úgy kellett időzíteni, hogy az utolsó szakasz kivitelezése a Samsung gyárának nyári karbantartási idejére essen. A munkaterep felmérésében, a problémás keresztezések - például autópálya, építési munkaterület -azonosításában nagymértékben támaszkodtunk saját légifelvételeinkre. Egy jó légifotó információtartalmát meg sem közelítheti egy földről készült kép. A megrendelő ELMŰ Hálózati Kft. és a Samsung üzemeltetési és beruházási szakembereinek aktív támogatásával baleset nélkül és határidőben tudtunk teljesíteni.

Paks-Toponár távvezeték
Paks-Toponár 400 kV-os távvezeték átépítése

2018. november 16-án kezdte el a SPIE Hungaria a Paksi Atomerőműhöz csatlakozó „Paks-Toponár 400 kV-os távvezeték átépítése” tárgyú projekt kivitelezési munkálatait a MAVIR Zrt. megrendelésére. A projekt keretében 2019. szeptember 20-án fejeződtek be az oszlopállítási és vezetékszerelési munkálatok, amelyben a SPIE csoport szlovák vállalata az Elektrovod munkatársai is segítettek.

Üzemzavarelhárítás Óbudán

Üzemzavarelhárítás Óbudán

A sajtóból mindenki értesülhetett, hogy január 12-én vasárnap délután Óbudán, a Dinamó és Kunigunda útja sarkánál – közel az ELMŰ Kaszásdűlő alállomásához – három épület kigyulladt és leégett. A tűz a Békásmegyer-Kaszásdűlő 132 kV-os távvezeték alatt égett, ami következtében a vezeték mindhárom fázisa megsérült és leszakadt, akadályozva az oltási munkákat. A vezeték kiesése komolyan veszélyeztette Békásmegyer energiaellátását.
Arról már nem szóltak a hírek, hogy a megrongálódott vezeték helyreállítását a SPIE Hungaria Kft. Távvezeték Üzletágának budapesti és felsőzsolcai kollégái végezték és rövid idő alatt, január 20-ra újraépítettük a javíthatatlanul sérült feszítőközt.

Oszlár TV

Oszlár 132 kV-os távvezeték létesítése

Az ÉMÁSZ Hálózati Kft., a munka megrendelője november 14-én részlegesen feszültség alá helyezte az Oszlár 132 kV-os kapcsolóállomás gyűjtősínjét. Ez tulajdonképpen négy projektünk sikerét jelentette, mert a SPIE Hungaria tervezte és építette a kapcsolóállomást, továbbá megépítettünk egy új kétrendszerű 132 kV-os távvezetéket, valamint egy optikai kábeles kapcsolatot Sajószöged irányába. Az új távvezeték és kapcsolóállomás lehetővé teszi 80 MW teljesítmény vételezését a MOL új Poliol gyárának

Ipar és épületvillamosság
Hiundai

Ipar és épületvillamosság

A SPIE Hungariánál a hagyományos nagyfeszültségű alállomástervezésre és kivitelezésre alapozva kezdtük el tevékenységünket az ipari és erőművi tervezés és létesítés területén. Mára ez a tevékenységünk egy új üzletággá fejlődött. 


KAPCSOLAT

Hennel Zsolt
üzletág vezető
1116 Budapest, Mezőkövesd út 5-7.
e-mail: ajanlat@spie-hungaria.hu

Referenciák

SANSGSIN AUTÓALKATRÉSZ GYÁRTÓ ÜZEM

A magyarországi gyár bővítése új magasraktárral és gyártó egységgel. Ennek a villamos kivitelezés volt a feladatunk.

NESTLÉ T4 PROJEKT, BÜK

A neves élelmiszeripari cég megtisztelt bizalmával, és minket választott villamos kivitelezőnek az új gyártócsarnokhoz. A projekt összetett, szakmai kihívásokat rejtett magában. A termelés 2022. elején indult meg az új részlegen.

NESTLÉ T5 PROJEKT, BÜK

A T4 projekt folytatása, egy kisebb területű raktár és egy gyártó egység hozzáépítése.

SKI, KOMÁROM

Az SKI Magyarországon új beruházásában a hűtőtornyok villamos kivitelezési és üzembe helyezési feladatait láttuk el.

VEOLIA, AJKA

Az új technológiát képviselő hűtőtornyok villamos megtáplálási és üzembehelyezési feladatait 2021 őszén zártuk le.

EÖTVÖS HOTEL, BUDAPEST

A patinás belvárosi részen kialakításra kerülő többszintes hotel villamos kivitelezési feladatai 2021 végén lezárultak.

ZENTIS, DRÉGELYPALÁNK

A német érdekeltségű cég KÖF betáplálásbővítési feladatait nyertük meg kivitelezésre, melyet határidő előtt sikerült befelyezni.

Bükkábrányi naperőmű Park

A bükkábrányi rekultivált meddőhányó területén a SPIE Hungaria Kft. a bejulo GmbH-val közösen megépítette Magyarország egyik legnagyobb naperőműparkját. A projekt rekordidő alatt készült el, a kivitelezés mindőssze 5 hónapot vett igénybe. A beruházás egy korábbi meddőhányó 33 hektáros rekultivált területén valósult meg és a naperőműpark 64 ezer, egyenként 355 watt névleges teljesítményű, fixen telepítésű polikristályos napelemből áll.

Apollo Tyres, Gyöngyöshalász

Az Apollo Tyres  gyöngyöshalászi gyárában a 120.000 m2-es építési területen a SPIE 8 millió € értékben végzett ipari és épületvillamossági munkálatokat.

Dunaújváros, Hankook Tyre gyár

A Hankook Tyre dunaújvárosi gyárában 95.000 m2-es építési területen dolgozott a SPIE Hungaria. A projekt volumene több, mint 6 millió € volt és ipari, valamint épületvillamossági tervezési és kivitelezési munkálatokat foglalt magában.

LEGO gyár Nyíregyháza

A LEGO nyíregyházi gyára zöldmezős beruházásként indult. Az 55.000 m2-es építési területen épületvillamos szerelési és tervezési, kivitelezési és üzembe helyezési munkálatokat végzett a SPIE Hungaria.