08.06.2021

Dróntechnológia a SPIE-nél

Dróntechnológia használata a nagyfeszültségű távvezetékeken

A nagyfeszültségű távvezetékek építése és karbantartása területén nincsenek világrengető újdonságok, azonban a nagyon hagyományos tevékenységek sem maradnak ki a műszaki fejlődésből.

Nyomvonalas létesítmények kivitelezésének előkészítése során figyelembe kell venni a környezetet, a beépítettséget, a közműkeresztezéseket és a várható mezőgazdasági károkozást. A helyszíni bejárás során a földről készített fényképek korántsem adnak kellően részletes információt.
A SPIE Hungaria Kft. Távvezeték Üzletágának nagy segítséget jelent, a most beszerzett DJI gyártmányú, Mavic 2 Zoom drón. Korábbi tapasztalataink szerint, egy ilyen eszköz nagyszerűen alkalmazható az előzetes felmérések során, továbbá a munka befejezése után az okozott zöldkár felmérésekor is. A madártávlatból készített fotók információtartalma lehetővé tenné, hogy ezzel a módszerrel akár kiváltsuk a fáradságos mászással végzett szigetelőlánc és szerelvény vizsgálatot.
Az ilyen kisméretű, pilóta nélküli repülőeszközök bizonyos változatai már képesek elő-előkötelet is kihúzni. A múlt évben egy külföldi partnerünkkel sikeresen alkalmaztuk ezt a technológiát vasútkeresztezésnél és beépített nyomvonalban, ADSS kábel húzásánál.
Exportálás
Megosztom